torsdag 4 november 2010

Hitta dig själv först

Vem är jag och varför är jag här?

Som pedagog och förälder är man naturligtvis en mycket viktig person i barnens liv. Allt vi gör och säger registrerar barnen och försöker efterlikna. För att bli medveten om vad man förmedlar till barnen gäller det därför att först få syn på sig själv. Känner du att ditt liv har mening, har du ett klart mål med vad du ska göra i ditt liv, har du hittat ditt livsändamål? Har du funderat på varför du är här och vem du är under din titel, ditt kön, din ålder och ditt namn? Vem är du om du förlorar allt du äger?

Jag menar inte att alla som möter barn bör vara perfekta eller självförverkligade, men det skadar inte att bli mer medveten om sig själv och att sträva efter självförbättring. För att hjälpa barn på deras väg kan det vara bra att känna att man hittat sin egen och att det känns meningsfullt att följa den vägen.
Börja med dig själv.
”Alla har ett syfte i livet… en unik gåva eller speciell talang att dela med sig av till andra.”
                                                                                                       Deepak Chopra

Det finns ett ord på sanskrit: dharma, som betyder ”syfte i livet”. Du är här för att fullgöra ett syfte. Du har tagit plats i en mänsklig kropp för att utföra något. Just du har en unik talang som bara du har. Det finns ingen som liknar just dig. Det finns alltså något som bara du kan göra – och dessutom bättre än andra! Känner du att du har tappat bort ditt livsändamål och vill få kontakt med det kan du ställa dig vissa frågor och känna in om svaret pekar i rätt riktning. Vad drömde du om som liten? Sysslar du ibland med sådant som får dig att glömma tiden? Vad älskar du att göra när du har tid över? Vilka var dina roligaste ämnen i skolan? Vad handlar dina drömmar om? Dessa frågor kan ge en vägledning i vad just ditt dharma handlar om. Enligt Deepak Chopra finns det tre komponenter i lagen om dharma. Den första komponenten handlar om att vi är här för att upptäcka vårt sanna Själv. Denna del bara väntar på att du ska finna den, det är din inre gudomlighet som vill födas så att du kan uttrycka dharma. Chopra skriver i sin bok Livets sju andliga lagar:
” Vi är inte mänskliga varelser som har tillfälliga andliga upplevelser – det är tvärt om: Vi är andliga varelser som har tillfälliga mänskliga upplevelser.”

Lagen om dharmas andra komponent handlar om att ge uttryck för sin egen unika talang. Det är bara du som kan uttrycka just den talangen på ditt alldeles egna sätt och när du gör det glömmer du bort tiden.
Den tredje komponenten handlar om att tjäna. Genom att använda din unika talang till att tjäna andra människor, då har du hittat ditt livs dharma. Fråga dig själv: ”Hur kan jag hjälpa till?” istället för den så vanliga frågan i vårt västerländska samhälle: ”Vad kan jag tjäna på det?”
Det är alltid egot som styr om du handlar enbart för egen vinning. Saken är den att när du hittat ditt dharma kommer du att märka att det du ger får du tusenfalt tillbaka! Tänk på uttrycket ”som man sår får man skörda” – det du ger till andra ger du också till dig själv. Att träna sig att se bortom egot är nödvändigt och här krävs träning. Var uppmärksam på dina tankar. När du märker att du tänker på egen berömmelse och vinning, låt tanken rinna av dig och fråga istället dig själv: ”Hur kan jag hjälpa till?” Hur kan just du tjäna andra med din alldeles unika talang? Leta bland aktiviteter du tycker är roliga. Vilka är dina intressen? Vad är roligast på ditt arbete? Kanske kan dessa frågor ge ledtrådar. Du kan skriva en lista på talanger du har och vad du älskar att göra när du ger uttryck för dessa talanger.
Var snäll mot dig själv och låt dig inte påverkas av den inre kritikern som faktiskt bara pratar strunt! Jantelagen sitter djupt inpräntade i många av oss. Var uppmärksam på dina tankar om de handlar om ”men inte kan väl jag”, ”vem skulle bry sig i lilla mig”, ”varför skulle jag tro att jag var nåt.” Det är bara lögn! Du kan hur mycket som helst! Låt negativa tankegångar stötas bort från dig – de hör inte samman med ditt dharma.
Fråga dig så ofta du kan vad du kan göra för andra, hur du kan hjälpa dina medmänniskor med din kärlek och omtanke.


Om barn redan i livets början skulle lära sig detta tror jag att vi skulle få en helt annan värld. Om vi berättar för barnen att det finns ett skäl till att just de är här och att de har en unik talang som ingen annan har, skulle då inte många komma rätt redan från början och slippa krångliga omvägar och snedsteg, kantat med förvirring, tomhet och sjukskrivningar? Hur många barn är det inte idag som ”väljer” fel väg på grund av vad föräldrarna och samhället anser vara viktigt? Istället för att se vad barnen redan är utrustade med när de kommer hit, försöker många styra in sina barn på vad som anses vara ”den rätta vägen”. Utöver detta styr vi ofta våra barn in i stereotypa könsroller utan att reflektera särskilt över detta. Det går på automatik och är oftast helt omedvetet. Redan innan barnet föds har vi bestämt hur det ska vara. ”Hoppas det blir en flicka, de brukar ju vara så lugna, sitter still och leker med dockor”, ”vore kul med en grabb som följer med ut i garaget och mekar med hojen.” Vi gör som våra föräldrar gjorde utan att tänka efter varför. Hur många pojkar föds till exempel som känsliga och intuitiva med vårdande egenskaper utan att få en chans eller ens tillåtelse att utveckla dessa förmågor?
Tillåt dig att drömma. Det är inte meningen att livet ska vara en kamp. Det är tillåtet att vara lycklig och att ha roligt. Många i vårt samhälle är uppfostrade med prestations – och materialistiskt tänkande: ”Du är vad du gör och vad du har.” Är det verkligen sant? Kan vi inte få duga till ändå – för de vi faktiskt är? Vi är inte våra prestationer och ägodelar. Vi är inte heller utseendet, titlar, eller något annat i den här världen som vi identifierar oss med. Vi är mycket större än så. Du har något så stort inom dig att det är svårt att ana vidden av det.
Du skulle kunna uträtta hur mycket som helst om du får göra det du drömmer om. Det är inte meningen att du ska arbeta med något du sliter ut dig på eller du gör dig sjuk av. Du kan fråga dig själv: ”Vad gör mig lycklig?”
Kom bara ihåg att det inte är dina omständigheter som gör dig olycklig. Det handlar om vad du tänker om dina omständigheter. Kan tankar göra dig sjuk och deprimerad? Ja, om du tror på dem. Din inställning till ditt liv och dina tankar påverkar dig i allra högsta grad och därmed också vad du känner för din tillvaro. En känsla föregås alltid av en tanke.
Nu menar jag inte att du ska göra allt du kan för att tänka positivt om ett jobb du inte känner dig ämnad för. När du hittar dig själv och ditt livsändamål kommer du att börja ta små steg mot ett sannare liv och kommer att göra det som bara är naturligt för just dig att göra.
Istället för att fastna i negativa tankar om din familj, din arbetsgivare, dina arbetsuppgifter, dina lår, eller vad det nu kan vara – se dig själv vid målet. Du är redan där. Tillåt dig att drömma fritt, och gör det så levande du bara kan. Upplev att du är vid målet och använd alla sinnen. Hur luktar det, vad hör du, vad ser du, vad känner du? Du kan ta avstamp i det du redan uppskattar i din tillvaro här och nu.

Tankar av det här slaget: ”Det kommer alltid att vara så här, aldrig kommer det att bli bättre. Aldrig, aldrig kommer något att lyckas för mig… och värre blir det bara. Snart ger jag upp. Allt är så hopplöst” – kommer de att få dig att må bättre? Nej, du blir sjuk av att dagligen lyssna och tro på sådana tankar – om du inte redan blivit det.
Plocka fram ett tomt ark papper och en penna. Skriv ned hur du skulle vilja att en dag i ditt liv såg ut. Hur ser ett lycksaligt liv ut för dig? Tillåt dig att brainstorma fritt. Här kan det komma tydliga budskap från din intuition som vill vägleda dig mot ditt livsändamål.
Lynn A. Robinson, författare och intuitionskonsult, skriver i sin bok Följ själens kompass: ”Livets spel handlar om balans. Det handlar om att upptäcka vad man älskar att göra och sedan tjäna andra genom att göra det.” Det handlar alltså om dharma, det du är ämnad att göra. Lär dig lyssna till din intuition. Vad säger ”den inre rösten” att du är här för att göra? Observera att rent önsketänkande kan skilja sig åt från den verkliga intuitionen. Hur vet jag då att jag är på rätt väg, hur vet jag att jag följer min intuition och inte bara önsketänkande? Prova! Om du ägnar dig åt dharma så går det lätt och du känner dig lugn och tillfreds. Då följer du din intuition. Går det däremot trögt, du tycks inte få så mycket gjort och du finner ingen glädje med det du sysslar med så var det med all säkerhet önsketänkande som låg till grund för ditt handlande. Sysslar du med det du är ämnad att göra är du säker och lugn. Visst kommer du att stöta på hinder och svårigheter på livets väg, men dessa är till för att övervinnas.
 Du kommer att känna om du är på rätt väg när du ägnar dig åt sådant som får din själ att sjunga.

De eventuella hindren på vägen är till för dig att prövas och växa. Svårigheter och prövningar finns till för att vi ska lära oss något. Vi kan se dem som utmaningar, inte något som får oss att sucka och ge upp.
Om du mår bra och känner att du har hamnat i rätt riktning i ditt liv kommer du att märka att du drar till dig positiva saker. Du kan känna att du befinner dig i ett flöde, där du är en slags magnet som drar till dig ännu fler möjligheter, människor och pengar. Du kommer att uppleva synkroniciteter, så kallade samtida händelser, som du kanske uppfattar som mystiska sammanträffanden. Själv väljer jag att betrakta dessa händelser som en slags vägvisare – som vill berätta för oss att vi är på rätt väg. Har du väl hittat ditt dharma låter inte synkroniciteterna vänta på sig. Var öppen för dina vägvisare!
Robinson ställer ett par oerhört bra frågor som du kan ställa till dig själv under sökandet efter livsändamålet:
1.       Vad skulle du göra om du plötsligt fick en miljon dollar med villkoret att du använde pengarna till att skapa ett arbete som du älskade?
2.       Vad skulle du göra om du fick så mycket pengar att du kunde göra vad du ville under resten av livet utan att bekymra dig för pengar?

Fastnar man i tankegångar som rör pengar blir det lätt till ett hinder på vägen mot dharma. Svara på frågorna ovan och fundera över vilka åtgärder du kan vidta, redan här och nu, för att komma några steg på vägen. Ge inte upp även om du märker att nästan hela din tillvaro behöver ändras för att du ska nå dina drömmars mål. Fokusera istället på vad du faktiskt kan vinna på att följa den här vägen och börja ta små, små steg i rätt riktning.


Vad fantiserar du om när du är ensam? Var uppmärksam på dig själv när du börjar dagdrömma. Är det din intuition som försöker säga dig något? Du kan skaffa dig en dagbok där du skriver ned dina drömmar. Hur känns det i kroppen när du läser vad du skrivit? Blir du glad och upprymd är det med all säkerhet intuitionen som talar!
Skriv i dagboken:
·         Lista på sådant du skulle vilja ha uppnått när du dör.
·         Vad som får dig att känna att livet är roligt.
·         Vad du uppskattar i din tillvaro. Det behöver inte vara ”stora” saker, det kan vara kaffekoppen på morgonen, fågelsången utanför ditt fönster, tvättmaskinen som fungerar.
·         Lista meningar som börjar med: ”Jag skulle vilja…”
·         Yrken du drömt eller fantiserat om. Vad ville du bli som barn?
·         Vad betraktar du som en fantastisk dag? Vad innehåller den?

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dödsbäddsperspektivet:
Tänk dig själv ligga på dödsbädden och se tillbaka på ditt liv – vad skulle du då vilja se?
Vad är du stolt över att ha uppnått?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lycka till! Jag önskar dig en underbar resa.



2 kommentarer:

  1. Tack, det var ännu en fin text. Härligt upplyftande och tankeväckande. Tack för att du skriver! /Mia

    SvaraRadera
  2. Tack själv! Tack för att du läser och delar med dig av din upplevelse. Kram!

    SvaraRadera