tisdag 14 april 2015

Generatorn - Den lilla arbetsmyran


Del 2 i serien "Ditt unika barn"
Generatorer utstrålar omåttligt med livsenergi. Hon är den slags människa som får livsnavet att rulla, en riktig arbetsmyra. Hon är här för att förändra världen! Trots sina mängder energi och förmåga att vara igång konstant bör man se upp, eftersom det kan sluta med att hon bränner ut sig om hon inte följer sitt hjärta.

Generatorn behöver göra det hon brinner för! Hon måste få vara aktiv med det som känns rätt inifrån. Till en generator ska man ställa frågor och det här barnet ska känna in, respondera, lyssna på sin magkänsla. Känns det nej (uh-uh) eller ja (a-haa!)?

När hon är sann mot sig själv, och följer magkänslan upplever hon tillfredsställelse. Är hon på fel plats eller gör sådant som inte känns helt rätt blir hon frustrerad!

Var uppmärksam: fyller du ditt barns liv med aktiviteter? Hur reagerar barnet? Är hon nöjd? En generator kan vara igång och ha ett späckat schema, men kan ändå vara missnöjd, och otillfredsställd när dagen är slut om det inte var aktiviteter som resonerade med hennes innersta.

Binjurarna fungerar som våra batterier. En generators binjurar laddar upp sig om hon får göra sådant hon älskar. Då har hon omåttligt med kraft och kan gå hur långt som helst. Däremot så förlorar hon energi om hon dag efter dag tvingas göra sådant som går emot hennes natur.

När binjurarna är slut, kommer utbrändheten. Det finns barn idag som är utmattade. De har haft fullspäckade scheman under en längre tid, och i enlighet med sin natur har de följt rörelsen, görandet, det som vuxenvärlden serverat, i skolan och på fritiden. De har inte fått möjlighet att följa sin magkänsla – varken de själva eller vuxenvärlden har haft den kunskapen!

Generatorer behöver också vara fysiskt aktiva varje dag! Det är helt och håller för deras välmåendes skull. Alla barn behöver komma ut i friska luften och röra på sig, men för generators är det livsnödvändigt.
 

Det värsta man kan göra mot en generator är att trycka ned henne i en skolbänk hela dagen där hon inte får göra sådant hon älskar. Sitter hon dessutom stilla hela dagen är inte depressionen långt borta. Hur mår barnen i skolan? 37 % av skolbarnen är generatorer – hur stor andel av klassen faller ihop av trötthet för att de inte fått fysisk aktivitet och fått ägna sig åt sina intressen? Hur många får diagnosen ADD? En generator orkar inte koncentrera sig på sådant som inte intresserar henne… Det är inget fel på henne. Det är bara hennes sätt att vara.

Låt din lilla generator få vara ute och röra sig mycket – med det hon gillar! Ta reda på vilka intressen hon har och låt henne ägna sig åt dem!

Ställ alltid frågor till din generator. Det handlar inte om att man ska låta barnet styra världen, det handlar om att hitta det som känns rätt för henne: alltifrån vad hennes kropp behöver för näring till vilket instrument hon vill spela.

Hon kommer att klara förskolan och skolan bättre om du ser till att möta hennes behov av rörelse och att hon får göra det hon brinner för!

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar