onsdag 4 maj 2016

Har du ett känsligt, hyperaktivt eller drömmande barn?


Fråga dig själv varför barnet verkar okoncentrerat, hyperaktivt eller impulsivt. Sök inte svaren i huvudet. Känn efter inåt hjärtat, magen.


Har barnet lagrat andra människors känslor och energier och behöver hjälp att sortera och få utlopp för känslor?



Många människor blir hyperaktiva för att de är understimulerade, vilket leder till någon form av rastlöshet. Världen omkring kan vara för enkel eller vardaglig för dessa människor, som söker något mer. Deras tänkande eller skapande är mycket mer djupgående och de kanske inte ens är medvetna om detta själva.


En hobby är mycket bra för att minska hyperaktiviteten hos dessa människor. Hobbyn ska motsvara den stimulans en person som lätt blir rastlös vill ha. Det kan vara vad som helst, som intresserar barnet. Tekniskt intresse? Konstnärliga uttrycksformer? Idrott, dans? För vissa är det bra med en fysiskt ansträngande aktivitet där man får ladda ur sig mycket energi, för andra en hobby där man behöver fundera och lösa problem.



Se också över maten. Mat kan göra människor speciellt barn hyperaktiva. Det är inte bara självklara saker som godis och dricka som ger en energikick. Lightprodukter innehåller en hel del mer socker än vanligt socker gör. Olika tillsatser och färgämnen i mat kan göra barn hyperaktiva, se gärna över dem.

Att ha ett stort hjärta visar sig ofta som impulsivitet. Dessa människor är mycket känsliga varelser, i positiv mening. De känner väldigt lätt av energier och miljön de befinner sig i. Om någon eller något i miljön är negativt laddad kan detta trigga igång deras impulsivitet. Inte bara negativt laddade personer eller miljöer triggar utan även andra
energier som dessa människor uppfattar starka. Ibland blir det ”fel”, trots att de tänker gott. Dessa människor känner miljöns andra djupare känslor som rädsla, sorg eller frustration.

Tips!
Hjälp barnet att energisortera! Håll barnet i famnen och säg/tänk: ”Alla dina energier som befinner sig på annan plats återkallar jag nu i absolut renad form. Alla energier i dig som inte är dina skickar jag tillbaka till avsändaren NU!” Lär barnet att göra denna själv.

Om miljön är för negativt laddad, till exempel i skolan så byt till ett bättre alternativ. Byt ut det dåliga till bättre miljöer. Gärna rofyllda platser. Följ din magkänsla. Vad behöver ditt barn?

Låt inte barnet ha för långa dagar i stora grupper, om möjligt.

Acceptera alla känslor. Gör inget motstånd mot ilskan, gråten, frustrationen. Var lugn, sitt med barnet när det gråter och skriker. När barnet rasat av sig kan ni prata. Försök inte resonera eller diskutera mitt under pågående känsloutbrott.

Koncentrationssvårigheter har mycket med intresse att göra. Men det har också med det moderna samhället att se arbetsuppgifter som ett målinriktat tänk där resultatet är det enda som räknas. Detta gör dessa människor stressade och pressade och då försvinner koncentrationen. Hos många av dessa människor existerar inte tid på samma sätt och de tänker inte så målinriktat.
Om dessa människor får ta arbetsuppgifter och andra saker i sin egen takt så kommer koncentrationen att komma tillbaka.
Om man gör ämnen meningsfulla och intressanta så minskar också koncentrationssvårigheterna.

1 kommentar:

  1. Hej!
    Vill bara säga att din blogg är mycket intressant!
    Jag sökte på " min aura läcker" och då fick jag upp din blogg.
    Här finns mycket bra läsning för mig - jag jobbar även med personer som har olika funktionsnedsättningar och det kan vara "dränerande" ibland.
    Med vänlig hälsning,
    Christin

    SvaraRadera