söndag 21 augusti 2016

Barnets gåva till sina föräldrar


Hur många av oss är närvarande i oss själva? Som bara är, som låter oss själva vara, utan att söka någon slags lättnad, genom att äta, överarbeta, surfa, tvångsmässigt kolla mobilen?
Idag pratas det mycket om okoncentrerade barn. I barnen kan vi se en hel del av det samhälle de växer upp i. Om vi inte gillar det vi ser hos barnen, kan vi stanna upp och kika på oss själva. Hur har jag det med mig själv? Vad triggar barnens beteende hos mig?
Vi skulle kunna se våra barn som utsända hjälpare. Skulle inte mycket bli annorlunda då?

Barn som beter sig impulsivt och okontrollerat är här för att hjälpa oss med vårt kontrollbehov. Behovet av kontroll är inte av ondo, det har fyllt sin funktion i en otrygg värld, eller under en dysfunktionell uppväxt. Men kontrollbehovet kontrollerar oss om vi inte släpper taget. Det "okontrollerade" barnet kommer med en inbjudan!

Barn som går över andras gränser är här för att hjälpa oss att uttrycka kärleksfulla och tydliga ramar, och att respektera andras gränser. 

Barn med explosiva känslor – är här för att hjälpa oss med våra inre vulkaner.
Barn som inte verkar lyssna kan få oss att börja lyssna.
Vi kanske inte genast ser vad något är till för. Det är helt okej. Vi kan säga: ”Jag vet inte vad det här är till för. Men jag skulle gärna vilja se på detta med kärlek. ”


Inget är av ondo. Vi kan vara tacksamma för allt. Allt som kommer i vår väg är en present.


Vi vill att barnen ska ha den perfekta barndom vi inte hade. Det ställer onaturliga krav på oss. Gör vi "fel" - hur hanterar vi det?

Låt dig själv bara vara. Låt dig själv hända.
Våga sitta stilla och känna….
Gå ut, tomhänt. Blunda, känn barken på träden, lägg dig ned och stirra i himlen. Känn hur kroppen känns. Känns det obehagligt inuti? Det gör inget. Absolut ingenting. Det är inte farligt. Det är bara en känsla som du inte tillåtit dig känna. Vad skulle hända om du lät den komma fram, precis så som den är? Vad vinner du på att hålla den intryckt inom dig? Vad vinner du på att avleda dig själv med annat?

Barnen kommer fortsätta peta på känslan tills du släpper ut den!