torsdag 23 april 2015

Reflektorn - Den lilla spegeln


Den femte och sista delen i "Ditt unika barn"

Den här människan är en ovanlig sort, endast ca 1 % av Jordens befolkning är född Reflektor.

Hon är lika vit och klar som Månen, och oftast inte alls så som vi tror att hon är. Det kan vara svårt att se vem hon verkligen är, eftersom alla ser sig själva i henne. Om du är Reflektor kan du bli frustrerad över detta, för när ska andra egentligen se dig? Reflektorn fungerar verkligen som en spegel, hon är öppen och tar därför in andras energier och reflekterar konstant tillbaka. Andra kan, genom henne, se sig själva, vilka de är och vad livet handlar om.

Du är en väldigt empatisk person till din natur, du känner och upplever andras rädslor, tankar, känslor, energier i din kropp. Det här gör dig extremt känslig, sårbar, mottaglig och förmodligen mycket vis när du lär dig att ta iaktta de energier som kastas på dig. När du blir den här iakttagaren förvandlas du från kameleont till visheten själv. När du lärt dig detta kan det räcka med din närvaro för att andra ska känna sig sedda och förstådda på djupet. Trixet är att lära sig att endast reflektera, inte absorbera!

Kanske upplever du en evig kamp gällande när du ska vara delaktig och när du ska ta ett steg tillbaka. När ska du ge dig in i andras liv och när ska du fokusera på dig själv?

Reflektorer känner ofta att andra lutar sig på dem, och till och med lämnar sitt skräp och sina inre laddningar till dem. Det här kan vara tungt och du får svårt att finna dig själv eftersom du är gömd någonstans under andras energier. Du kan inte komma undan från att påverkas av andra, och det är helt förståeligt att du känner dig bombarderad. Du behöver regelbundet få vara ensam och fly andra för att må bra. Att sätta gränser och att skära av energiband andra har fäst på dig är nödvändigt för att du ska känna att du är din egen.

Reflektorn är hon som söker ensamheten framför gruppgemenskap, det är hon som lämnar livliga kalas efter en kort stund eftersom hon behöver vara ensam för att känna sig själv. Att stanna för länge bland folk kräver stark närvaro för att inte bli översvämmad av andras prat, tankar, känslor…
 

Hon är typen som mår bra i en stuga på landet, och att få leva ett med naturen. Kaoset i storstaden blir alldeles för mycket för hennes känsliga natur. Hon är besläktad med månen på många sätt och hon följer måncykeln. Humöret följer månen. Är du Reflektor - jämför ditt mående med månen, du kommer att märka hur det hänger samman. När du ska fatta större beslut, låt det gå en hel måncykel (29 dagar) innan du bestämmer dig.

Ett Reflektorbarn kan verka äldre än vad hon är på grund av sin visa natur. Det här är barnen som känner sig annorlunda, som inte känner att de passar in. De kan känna sig pressade av kompisarna att vara någon annan än vad de är. De sista ett Reflektorbarn behöver höra i en sådan situation är: ”Kom igen nu, gå och lek med de andra, vad är det för fel på dig?”

Men hon behöver vara ensam, hon behöver få gå undan när hon blir översvämmad av de andras energier. Låt henne vara som hon är. Det är viktigt att du ser hennes sätt som unikt istället för udda. Ditt barn är verkligen unikt.

Reflektorn blir uttröttad fortare än andra och vill ofta fly till hemmets lugna vrå. Låt henne få vara där och bara ta det lugnt. Utomhus föredrar hon skogen framför lekparker. Det är ingen dum idé att flytta så nära naturen du kan om du har ett Reflektorbarn.

Att meditera, be och få vara ensam hjälper Reflektorn att känna sitt sanna jag. Låt henne vara som hon är. Hon är en gåva till mänskligheten. Du kan känna dig lyckligt lottad om du har en Reflektor i ditt liv.

 
Vill du ha Din eller Ditt Unika barns Karta (med energityp, profil, strategi, kompass, fallgropar, utmaningar, gåvor mm mm)  så går det bra att höra av sig till mariawildhjerta@gmail.com
Du kan läsa mer på www.vägvisa.se !

tisdag 21 april 2015

Manifesterande Generator - Den snabba och ombytliga

Del 4 i serien "Ditt unika barn"

Först satte jag rubriken ”Den velige slarvern”, vilket inte kändes riktigt korrekt, även om det ligger en viss sanning i detta. Det kan verka som att en MG ändrar sig ofta. Föräldrarna till ett sådant barn får erfara detta väldigt ofta. Ena stunden vill hon rita, nästa läsa bok. Innan föräldern hinner ta ett andetag så har hon redan sprungit iväg till något helt annat.



33 % av oss är MGs och har drag både från Manifesteraren och Generatorn (se del 1 och 2 i denna serie). Manifesterarens snabbhet och ”just do it” finns med hos MGn, men i hennes brådska att vara framme vid målet genast glömmer hon att ta med sig mer än hälften av de hon behöver på färden. Hon får ofta gå tillbaka och rätta till det som blev ”slarvigt”. Precis som Generatorn får hon livsnavet att rulla, hon är en av dem som bygger världen, som är en arbetsmyra.

MGn kan initiera, testa vilken respons hon får, och sedan ändra sig utifrån responsen. Detta kan verka oerhört veligt utifrån och andra kan tro att hon inte håller kvar vid sina åsikter, utan vänder kappan efter vinden. Men det är bara hennes sätt att vara, och att göra motstånd mot detta är att inte acceptera henne så som hon är.

Vi ska ställa ja- och nej-frågor till MGs och Generatorer. Vill du åka till landet i helgen? Vill du ha fruktsallad? Lär dem att känna in svaret, från långt ned i magen. ”Ja” låter eller känns ”ahaaa” eller ”mmmmm”. Svaret ”nej” låter eller känns ”uh-uh” eller ”m-m” (nekande). Det här är deras strategi, de bör lära sig att svara an på livet med detta så kallade ”sakrala ljud”. När något känns osant eller fel för MGn så upplever hon, precis som Generatorn, frustration. När något är rätt eller sant upplever hon tillfredsställelse.
 

Jag lever ihop med två MGs. Ja, det har hänt att jag blivit irriterad över deras velighet och ombytliga sätt. Min man hade till exempel det irriterande sättet att vela över om vi skulle vara ett par eller inte under vårt första år tillsammans. Så här är det ofta med MGs, men när de väl bestämt sig så kan man vara säker på att de inte kommer att ändra sig. En av mina döttrar har den här charmiga sidan att ändra sig ofta. Ena stunden vill hon gå ut och nästa har hon dragit igång en lek i vardagsrummet, och två minuter senare är det något annat som gäller. Det är bara att hänga med. Nu när jag känner deras natur kan jag le åt deras sätt. En stor uppgift i att vara förälder åt en MG är att lära dem att ha tålamod i sitt rastlösa sätt. Lär dem att lämna huvudets tankar och ta kontakt med sitt sakrala center.

Precis som Generatorn behöver MGn vara fysiskt aktiv varje dag för att må bra. Hon behöver vara ute i solen och få frisk luft – OCH hon behöver arbeta med det som hon älskar för att må bra. Annars riskerar hon att bli utbränd eller deprimerad. Hon må klara sig längre i ”fel” jobb än Generatorn, men hjälp henne ta reda på vad hon brinner för – genom det sakrala ljudet – och uppmuntra henne att följa sitt hjärta.

 

 

måndag 20 april 2015

Projectorn - Den lilla guiden

Del 3 i serien "Ditt unika barn"

En av fem är född Projector. Hon är den av oss som känner in andra väldigt djupt. Det råder ingen tvekan om att det här barnet är född med briljanta förmågor och gåvor, hon kan utföra, planera, vägleda och guida andra. Men, och det här är ett stort MEN – hon ska först vänta på att bli inbjuden. För att hennes talanger ska komma till sin rätt behöver de bli sedda, och först efter en inbjudan är det dags för henne att lysa, som den vägledare hon är. Det finns en risk att hon bär en matthet eller desperation över att inte ha blivit sedd, eller känna sig osynlig. Blir hon ignorerad tar det hårt. Frågan hon ställer sig: ”Vad ska jag göra för att bli uppmärksammad här i världen?” Svaret är att finna frid med att vänta…


 

När en vuxen Projector är sann med sig själv, och bara ger råd eller synpunkter först när någon ber honom så upplever han framgång. När han inte följer denna strategi kan han uppleva bitterhet. Det är mycket viktigt att följa strategin att bli inbjuden för att känna sig hel och rätt här i världen! Om du är Projector har du stor vishet att dela, men dela bara om du blir inbjuden. Projectorn tillhör inte arbetsmyrorna här i världen, de som bygger världen. Projectorns roll är snarare att vägleda och guida arbetsmyrorna, och se till att resurserna används på bästa sätt. Eftersom Projectorn känner in andras energier så djupt i sin kropp så kan han missta sig för att det är hans eget. Det han behöver lära sig är att det han känner är information om andras energi för att han ska kunna guida andra hur de kan använda den på bästa sätt.

Många Projectorer har ingen aning om hur mycket upplagrad energi från andra de går runt med i sitt system. Risken är att de blir totalt utmattade av att känna andras, ofta uppskruvade, energi. Projectorn behöver lära sig att inte tävla med de andra energityperna, de som kan vara igång ständigt och jämt. Han behöver ta igen sig, inte arbeta 8-17 varje dag. Ha vilopauser och kanske se till att ha en god bok tillhands (eller något annat avkopplande). Projectorn behöver gå och lägga sig innan han är trött och gärna sova ensam för att inte bli störd av de andra familjemedlemmarnas energier (men att sova tillsammans med andra Projectorer går fint). Du är faktiskt inte född med energireserver, så vill andra kalla dig lat är det deras problem!

Om du har ett Projectorbarn i din närhet är det av största vikt att du ser henne, erkänner henne, visar att du älskar henne och är stolt över henne. Det är viktigt för alla barn, såklart. Men det här barnet behöver man tänka på lite extra: bjuda in henne till famnen, till aktiviteter och lek. Som pedagog till det här barnet kan man behöva ha lite extra koll på att hon inte hamnar utanför, och blir hon inte inbjuden till någon av kompisarna, kan den vuxne bjuda in henne till lek eller syssla. Man kan hos det här barnet ofta se en önskan, en strävan, och rent av en kamp för att bli sedd.
 

Projectorbarnet är inte nödvändigtvis väldigt aktiv. Men tänk inte på dem som lata eller slöa. Om en Projector springer runt mycket är det för att hon använder andras energi som bränsle. Du kan se det här barnet utföra handlingar ”bara för att bli uppmärksammad”. Se igenom detta och möt dem, ge dem erkännande! Då blomstrar Projectorn. Det är väldigt viktigt att se, och sätta en ära i barnets alla uttryck. Hon blir väldigt ledsen och upprörd om hon inte blir sedd och uppmärksammad. Missta inte hennes sätt för ”klängighet” – hon vill bara att andra ska se hennes kärlek, känslor och höra hennes åsikter. Hon växer och utvecklas till den hon är ämnad att vara om hon får vara tillsammans med andra och bli sedd och erkänd.



Vill du ha en karta över dig eller ditt unika barn? Utöver energitypen tillkommer information om strategi och kompass, gåvor, fallgropar, rädslor, utmaningar, din unika visdom mm mm.
Kontakta mariawildhjerta@gmail.com eller läs mer på www.vägvisa.se VÄLKOMMEN!
 

tisdag 14 april 2015

Generatorn - Den lilla arbetsmyran


Del 2 i serien "Ditt unika barn"
Generatorer utstrålar omåttligt med livsenergi. Hon är den slags människa som får livsnavet att rulla, en riktig arbetsmyra. Hon är här för att förändra världen! Trots sina mängder energi och förmåga att vara igång konstant bör man se upp, eftersom det kan sluta med att hon bränner ut sig om hon inte följer sitt hjärta.

Generatorn behöver göra det hon brinner för! Hon måste få vara aktiv med det som känns rätt inifrån. Till en generator ska man ställa frågor och det här barnet ska känna in, respondera, lyssna på sin magkänsla. Känns det nej (uh-uh) eller ja (a-haa!)?

När hon är sann mot sig själv, och följer magkänslan upplever hon tillfredsställelse. Är hon på fel plats eller gör sådant som inte känns helt rätt blir hon frustrerad!

Var uppmärksam: fyller du ditt barns liv med aktiviteter? Hur reagerar barnet? Är hon nöjd? En generator kan vara igång och ha ett späckat schema, men kan ändå vara missnöjd, och otillfredsställd när dagen är slut om det inte var aktiviteter som resonerade med hennes innersta.

Binjurarna fungerar som våra batterier. En generators binjurar laddar upp sig om hon får göra sådant hon älskar. Då har hon omåttligt med kraft och kan gå hur långt som helst. Däremot så förlorar hon energi om hon dag efter dag tvingas göra sådant som går emot hennes natur.

När binjurarna är slut, kommer utbrändheten. Det finns barn idag som är utmattade. De har haft fullspäckade scheman under en längre tid, och i enlighet med sin natur har de följt rörelsen, görandet, det som vuxenvärlden serverat, i skolan och på fritiden. De har inte fått möjlighet att följa sin magkänsla – varken de själva eller vuxenvärlden har haft den kunskapen!

Generatorer behöver också vara fysiskt aktiva varje dag! Det är helt och håller för deras välmåendes skull. Alla barn behöver komma ut i friska luften och röra på sig, men för generators är det livsnödvändigt.
 

Det värsta man kan göra mot en generator är att trycka ned henne i en skolbänk hela dagen där hon inte får göra sådant hon älskar. Sitter hon dessutom stilla hela dagen är inte depressionen långt borta. Hur mår barnen i skolan? 37 % av skolbarnen är generatorer – hur stor andel av klassen faller ihop av trötthet för att de inte fått fysisk aktivitet och fått ägna sig åt sina intressen? Hur många får diagnosen ADD? En generator orkar inte koncentrera sig på sådant som inte intresserar henne… Det är inget fel på henne. Det är bara hennes sätt att vara.

Låt din lilla generator få vara ute och röra sig mycket – med det hon gillar! Ta reda på vilka intressen hon har och låt henne ägna sig åt dem!

Ställ alltid frågor till din generator. Det handlar inte om att man ska låta barnet styra världen, det handlar om att hitta det som känns rätt för henne: alltifrån vad hennes kropp behöver för näring till vilket instrument hon vill spela.

Hon kommer att klara förskolan och skolan bättre om du ser till att möta hennes behov av rörelse och att hon får göra det hon brinner för!

 

 

 

onsdag 8 april 2015

Manifesteraren - Den lilla katalysatorn


Start idag: Ditt unika barn – serie
Det finns 5 olika energityper. Först ut är Manifesteraren.

”My hade bestämt sig. Hon ville INTE åka till förskolan på morgonen. Hon skulle minsann vara hemma, inte för att hon vantrivs på förskolan, inte alls, men om hon får välja så vill hon vara hemma. På något sätt hade jag ändå lyckats få på henne alla kläderna. Men med bara stövlarna kvar satte hon sig på tvären. ´Nej, jag tänker vara hemma!´ deklarerade hon bestämt. Hon rusade in på sitt rum och blixtsnabbt hade hon dragit av sig alla kläder och krupit ned under täcket. Nu vaknade min ilska, syskonen stod färdiga i hallen, och vi hade en tid att passa. Men jag visste att ju argare jag lät på rösten, desto mindre skulle jag få My med mig ut genom dörren. Den vägen hade vi tagit förr och varje gång hade hon kämpat med näbb och klor, sparkat och slagits, kallat mig för alla fula ord hon lärt sig. Jag andades djupt tio gånger och sen gick jag in till My, sa helt lugnt ´nu ska vi gå, kom´ och så lyfte jag ut henne i trapphuset, ställde fram stövlarna. Resten av kläderna tog jag i handen. My såg sur ut, men nu följde hon faktiskt med, och jag tror att det var för att hon inte kände sig kontrollerad och utskälld.”


Det finns inget barn som trycker så mycket på våra knappar som Manifesteraren. Här har vi yrvädret som går sina egna vägar, inget kan begränsa henne. Hon söker närhet som alla andra, men helst måste det hända något också. Dra i mammas öron, peta i näsan, gnugga ansiktet mot pappas hals, kittlas…
Vårt andra barn är en Manifesterare och för mig var det en ögonöppnare när jag fick insikt om de olika energityperna. Jag har alltid känt att han var annorlunda på något sätt, och han har utmanat mig väldigt mycket. Redan när han föddes kände jag att detta barn hade ett och annat att lära mig. Manifesteraren är född till lärare och att sätta igång processer och transformation hos andra.
I perioder har jag varit mer eller mindre uttröttad av hans starka ”jag-VILL!-och-tro-inte-att-du-ska-bestämma-över-mig!” Redan som liten baby skrek han varje gång vi var ute på gården. Hans syster lekte runt mina ben och han själv satt i selen på min mage. Han var för liten för att krypa, för tung för att bära runt, därför fick han sitta i selen, eller i vagnen. Men vad jag än gjorde och hur jag än höll honom så var han arg. Jag tolkade det som att han ville vara med och leka och när han inte fick det visade han sitt missnöje konstant. Det blev stor skillnad när han kunde börja röra sig fritt och utforska sin omgivning. Det finns en stark drivkraft att GÖRA, och om Manifesteraren känner sig hindrad att göra blir han väldigt arg. Det värsta man kan säga till detta barn är att han ska ta det lugnt, sitta still och vara tyst! Behandlar du Manifesteraren så kommer du snart ha ett rasande litet vulkanutbrott på halsen.

Det här barnet kan väcka alla slags känslor i oss. Kräver du att virvelvinden ska följa dig dit du tänkt gå, mot hans vilja, kan du, utan att begripa hur det gick till, plötsligt uppleva dig vara i den värsta av mardrömmar. Han kan gå från ängel till djävul på två sekunder.

När du ser en förälder kämpa med ett gallskrikande barn så är barnet förmodligen en Manifesterare och föräldern inte. Viljor går isär mellan alla föräldrar och barn, men när Manifesteraren vill annat än föräldern kan det kännas som ett mindre krig uppstår.

I en barngrupp på 12 finns endast en Manifesterare, så han är inte så vanlig.
Det är han som verkar sätta igång alla andra. Först är det lugnt i rummet, sen kommer Manifesteraren in och genast verkar det som att kaos utbryter. Och värre blir det när du försöker ta kontrollen.

Bästa sättet att nå Manifesteraren är att låta honom sysselsätta sig med sådant som han älskar. Han avskyr att ha tråkigt, att sitta stilla och bara ta det lugnt är inte hans melodi. Han vill ständigt vara igång och göra, göra, göra.

Om du precis vikt tvätten och allt ligger i prydliga rader, redo att plockas in i garderoben... In i rummet kommer en uttråkad Manifesterare och vips!, ligger den vikta tvätten utspridd över golvet. Något måste ju hända!
När han får göra det han vill och älskar är han lugn som en filbunke, men när teven stängs av, när hans älskade aktivitet tar slut och han blir tillsagd att göra något annat – som han kanske inte gillar – då känner han återigen att hans frihet stryps och det avskyr han. Det känns inte rätt för honom och han reagerar med – ilska.  

Om du har ett barn som är mycket viljestarkt, som avskyr begränsningar och blir väldigt arg när han känner sig kontrollerad så är det förmodligen en Manifesterare du har att göra med.
Det här barnet kan gå så långt som helst. Hindra honom inte. Okej, ibland måste du hindra honom så han inte skadar sig. Men det är helt klart värt att välja sina strider.

Som vuxen kommer Manifesteraren att sätta igång olika projekt, han startar upp, och får väldigt mycket gjort. Vill man få saker att hända på en arbetsplats eller på en fest – bjud in Manifesteraren och det kommer garanterat att hända saker!

Råd till dig som har en liten Manifesterare hemma:

Välj dina strider. Vill hon ha sin favorittröja varje dag – låt henne ha det. Vill han springa ut i gatan – hindra honom!

Sätt gränser för dig själv, du behöver inte gå med på allt som ditt barn vill. Vad vill du? Var ärlig. Säg: ”Nej, jag vill inte läsa just nu, jag känner inte för det”, om det är så du känner. Du är ingen slav.

Var närvarande i hjärtat när du möter ditt barn, svara på frågor, se henne i ögonen. Prata, var tillsammans. Fastnar du i huvudet finns en risk att du börjar tro på tankarna som säger att ditt barn borde följa din vilja, att det är något underligt med henne och så vidare. Med full uppmärksamhet i hjärtat kommer du att få vägledning inifrån i ditt bemötande med barnet.

Sysselsätt barnet med det hon eller han älskar att göra.

Tala om vad han FÅR göra, istället för att dela ut order.

Säg: ”Du får klä på dig nu, så kan du gå ut i förväg och vänta på mig om du vill?” istället för ”Nu ska vi gå!”

”Nu får du mat! Varsågod!” istället för ”nu måste du komma, maten står på bordet!”

”När vi kommer fram till stan kan vi titta om leksakstågen finns kvar i skyltfönstret?” istället för ”Nu ska vi åka till stan!”
Säg aldrig, aldrig att han ska sitta stilla, ta det lugnt och vara tyst! Det enda du lär honom är att det inte är tillåtet att vara sig själv i den här världen, och risken är att han förlorar kontakten med sitt sanna väsen. Den ilska och frustration som väcks i dig är DIN och den får du själv ta itu med, inte lägga ut den på honom.

Får ditt barn raseriutbrott eller har förskolan problem med ditt ”explosiva barn”, börjar man kanske prata om ADHD – ta först reda på om barnet är en Manifesterare och ändra ditt bemötande. Är det en Manifesterare ni har att göra med så är hans ilska ett tecken på att något känns fel för honom eller att han känner sig begränsad i sin frihetssträvan. Prata med förskolepersonalen om hur ditt barn fungerar.

Vill du veta mer om ditt barns energityp eller unika mänskliga design? Lämna barnets födelseuppgifter (dag, klockslag, plats) så gör jag en analys. mariawildhjerta@gmail.com

Var dig själv!


”Var bara dig själv”, säger de. Hur många gånger har du hört detta? När du ska gå på anställningsintervju, eller på date med killen du gillar, när du ska hålla föredrag?   

”Var inte orolig – var bara dig själv, så kommer det att gå bra!” Det här är ett vanligt råd vi ger varandra.

Problemet är bara: hur många av oss vet vad ”att vara sig själv” egentligen betyder?

Vem är det där sanna jaget, den som gömmer sig bakom masken, gömd inuti den kostym egot klätt oss i, den som finns kvar när vi skalat bort allt vi säger och gör för att vinna andras gillande?

Miljoner människor går genom hela livet utan att inse vad som är deras sanna jag. Det finns där hela tiden, men har blivit skymd i vår iver att passa in, att se ut som i tidningarna, teveprogrammen, vår strävan efter att vara roliga, smarta och lyckade. Vi vill se bra ut i andras ögon, och så agerar vi som någon annan än oss själva, av rädsla för att bli avvisade eller utdömda.

Vet du inte vem du är längre? Har du tappat bort dig själv någonstans på vägen?

Längtar du ”hem”, att leva det tillstånd där du vet att du ÄR och lever som DIG SJÄLV?